Λίγα λόγια για το τζάκι 2019-09-19T11:10:13+00:00

Project Description

Η πρώτη πηγή θέρμανσης για τον άνθρωπο ήταν η φωτιά,η συντροφιά της φλόγας είναι κάτι που μας συγκινεί όλους,εστία για τους αρχαίους, τζάκι για το σήμερα.
Το τζάκι δημιουργεί στο σπίτι μια θαυμάσια ατμόσφαιρα και θαλπωρή. Ανεβάζει την αξία του σπιτιού χαρακτηρίζει το γούστο των ιδιοκτητών και δίνει μια αξεπέραστη αρχοντιά στο χώρο. Προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα ανάλογα με το τι τζάκι θα διαλέξουμε για το χώρο μας.
Το ανοιχτό τζάκι έχει απόδοση που δύσκολα υπερβαίνει το 20% ενώ ένα σύγχρονο ενεργειακό τζάκι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 80% σε απόδοση. Αυτό σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει αποτελεσματικότερα έναν ή περισσότερους χώρους με εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου διότι ο αέρας που καταναλώνει το τζάκι για την καύση, είναι πολύ λίγος, 6-8 m3 ανά ώρα κατά κιλό ξύλου, ενώ στην ανοικτή
εστία λόγω του ελκυσμού, τεράστιες ποσότητες ζεστού αέρα αφαιρούνται από το σπίτι με την ροή στην καμινάδα, με αποτέλεσμα αυτή η ποσότητα να ανέρχεται στα 60-100 m3 ανά ώρα κατά κιλό ξύλου. ,επίσης ανάβει πιο εύκολα και η καύση του μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τους ειδικούς ρυθμιστές που διαθέτει.Το απλό παραδοσιακό τζάκι ζεσταίνει μόνο με την ακτινοβολία ενώ το ενεργειακό ανάλογα με τον τύπο του μπορεί να αποδόση ζεστό αέρα στο χώρο με φυσική ροή ή με ελεγχόμενο τρόπο με μοτέρ επίσης μπορεί να ζεστάνει τα σώματα του καλοριφέρ και του νερού χρήσης με την ανάλογη εγκατάσταση.
Το ενεργειακό τζάκι διαθέτει κλειστή εστία καύσης με πυράντοχο τζάμι πράγμα το οποίο το καθιστά απολύτως ασφαλή κατά την λειτουργία του καθώς δεν πρόκειται να ξεπηδήσουν σπίθες ή εύφλεκτα υλικά απο αυτό προς το χώρο του σπιτιού,αντίθετα ένα ανοιχτό τζάκι αποτελεί εστία κινδύνου καθώς αρκεί μια σπίθα για να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα όταν μένει αναμένω χωρίς επίβλεψη καθώς επίσης υπαρχει και ο κίνδυνος καπνίσματος ανάλογα με τη φορά και την πίεση του αέρα ενώ το ενεργειακό δεν πρόκειται να καπνίσει πότε.
Ένα απλό τζάκι δεν ζεσταίνει αντίθετα κρυώνει το σπίτι, μέσα από την καμινάδα του απομακρύνονται τα καυσαέρια μαζί με πολύ μεγάλο μέρος από τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού
Ελπίζουμε τα συνοπτικά αυτά στοιχεία, να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας. Γι’ αυτό προτού αποφασίσετε την κατασκευή ενός τζακιού, σκεφτείτε όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση που είναι θέμα προσωπικού σας γούστου, αλλά φροντίστε να ενημερωθείτε πολύ καλά για την εστία, για τα ποσοστά απόδοσης κάθε μοντέλου κ.λ.π.